Hypotheekrente blijft maar dalen.

De rente op spaargeld is historisch laag, de banken staan zelfs op het punt spaarders geld te gaan rekenen voor het stallen van hun spaargeld. Op zich niet zo een gek idee aangezien de banken bij de Nederlandse bank en de Europese centrale bank geld toe krijgen als ze geld lenen. Voor woningbezitters heeft de lage spaarrente zeker voordelen. Ook de hypotheekrente staat op een historisch laag punt en lijkt maar te blijven dalen.

Van alle andere hypotheekaanbieders verlaagde de helft recent weer alle hypotheektarieven, onder andere marktleider Rabobank. Vooral de rente op een hypotheek die voor dertig jaar wordt vastgezet ging omlaag. In vier weken tijd daalde deze rente met gemiddeld 0,16%, een bijzondere situatie. De deskundigen in de financiŽle markt verwachten echter dat de tarieven op korte termijn nog blijven dalen. Dit omdat centrale banken in Amerika en Europa de economie blijven stimuleren met zeer lage (zelfs negatieve) rentetarieven.


Sinds een aantal weken is het goedkoper om rente vijf of tien jaar vast te zetten, dan te kiezen voor een variabele rente. Dit geeft aan dat geldverstrekkers ervan uitgaan dat de rente nog blijft dalen en zeker de komende tien jaar nog redelijk laag blijft.
Wie de rente vijf jaar vastzet bij een hypotheek met NHG is het meest voordelig uit met 1,45%. Tien jaar vast kost gemiddeld 1,59%, variabel 1,62%, twintig jaar vast 2,13% en dertig jaar vast 2,56%. Zonder NHG zijn de tarieven ongeveer een half procent hoger: gemiddeld 1,9% (vijf jaar vast) tot 3,05% (dertig jaar vast).

Door bovenstaande ontwikkelingen is het aantrekkelijker dan ooit om een huis te kopen. Een leuke eengezinswoning of starterswoning komt al in beeld voor een netto maandlast van een paar honderd euro. Dit terwijl een huurwoning in de vrije sector pas beschikbaar is vanaf circa 750 euro. Kortom, wie in de gelegenheid is een hypotheek te verkrijgen en een beetje gespaard heeft doet er verstandig aan zich te gaan oriŽnteren op de woningmarkt. Laat u hierbij niet weerhouden van de gedachte dat de rente nog verder zal dalen, het netto effect hiervan over de gehele looptijd is gering en Deense tafelen zullen we in Nederland waarschijnlijk niet krijgen.

Wilt u meer weten over de juridische aspecten van het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek? Bel ons voor het maken van een afspraak.


 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie