Zonder spaargeld of geld van ouder geen eigen huis meer

Zeker in de Randstad draait de woningmarkt op volle toeren met torenhoge prijzen als gevolg. Voor een starter is het daardoor haast ondoenlijk om nog een eigen huis te bemachtigen. De overheid wil het lenen voor de aankoop van een woning verder ontmoedigen en heeft de hypotheeknormen weer verder aangescherpt. Voorheen kon nog tot 110% van de executiewaarde geleend worden bij een bank of andere geldverstrekker, nu is dat nog maar 100%.

De verlaging van de norm houdt in dat de kosten koper en kosten voor een verbouwing uit eigen zak betaald moeten worden. Zonder eigen geld dus geen koopwoning. Uit een recent onderzoek blijkt dat een op de drie 3 starters bij zijn of haar ouders aanklopt voor een financieel steuntje in de rug. Een starterswoning in de Randstad kost circa € 235.000. Daar komt dan tussen de 6 en 10% aan kosten bij voor de overdrachtsbelasting, hypotheekadviseur, notaris, kadaster, nationale hypotheekgarantie etc. Tel daar ook nog bij op de kosten voor verbouwen en verhuizen zodat er doorgaans wel € 35.000 aan eigen geld nodig is.

Ouders of andere familieleden kunnen bijspringen in de vorm van een lening, maar dat gaat alleen als het inkomen van de kinderen hoog genoeg is om de hypotheek van de bank en de lening van de ouders volgens de geldende hypotheeknormen te kunnen dragen. Daarbij is het ook nog eens zo dat de lening in 30 jaar geheel moet zijn afgelost wil de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar zijn.

Schenking biedt voordelen

Als ouders het geld kunnen missen is het beter om aan het kind/huizenkoper een schenking te doen. De overheid juicht dit toe en heeft daarvoor een speciale vrijstelling in de successiewet ingebouwd. Op die manier kunnen ouders aan ieder kind een schenking voor aankoop eigen woning doen tot maximaal € 102.010. Deze schenking is vrij van schenkbelasting, maar het kind krijgt voor dit bedrag ook nooit meer renteaftrek.

De regeling schenking eigen woning is zeer ingewikkeld en kent vele haken, ogen en valkuilen. Er zijn tal van juridische en fiscale aspecten aan aankoop woning, hypotheek en schenking verbonden.
Zijn er plannen voor aankoop van een woning met hulp van ouders of familie neem dan vooraf contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een adviesgesprek. Zo worden onaangename verrassingen zoals bijvoorbeeld een naheffing schenkbelasting voorkomen.


 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie